Starfinder is een roleplaying game, afgeleid van Pathfinder. Wereldwijd komen spelers samen, gewapend met pennen, papier en dobbelstenen, om in de huid van gewapende avonturiers of machtige mystics te kruipen. Onder leiding van een gamemaster (GM) redden ze ontvoerde wetenschappers, onderzoeken ze eeuwenoude ruïnes, of slaan ze aanvallen van demonen af.
Samenwerken, onderzoeken, rapporteren
In Starfinder Society Organized Play (SFS) zijn alle spelers leden van een organisatie die handelt in antiek, magische voorwerpen en geheimen. De Starfinder Society, zoals de organisatie genoemd wordt, heeft 3 regels waar al haar leden zich aan moeten houden:
- Werk samen: ongeacht welk ras, geloof, achtergrond of persoonlijkheid je teamgenoten
- Onderzoek: leden van SFS onderzoeken allerlei interessante dingen, van oude ruïnes tot een complot om een edelman te vermoorden.
- Rapporteer: als lid van de SFS krijg je missies van de verschillende Venture-Captains van de organisatie en rapporteer je na elke missie aan hen.
Hoe werkt Society?
Starfinder wordt wereldwijd gespeeld in verschillende vormen en Starfinder Society is 1 van deze vormen. Het spel gebruikt voor het grootste deel de regels van Starfinder met een paar uitzonderingen. De belangrijkste zijn:
- Society wordt gespeeld met gepubliceerde scenario's die ongeveer 5 uur duren.
- Elk scenario levert de speler 1 experience point op en een lading credits . Met 3 experience points haalt een personage het volgende level, ongeacht hoe hoog je level op dat moment is. Het kost je dus evenveel tijd om van level 1 naar level 2 te gaan als van level 10 naar level 11.
- Magische voorwerpen, wapens en andere interessante dingen die je vindt, mag je tijdens het scenario gebruiken, maar blijven niet bij je personage. Aan het eind van het scenario verdwijnen de voorwerpen (je personage levert ze in bij de Society), maar vervolgens kan elk personage dat het scenario gespeeld heeft deze voorwerpen kopen.
Deze regels zorgen er samen voor dat een speler aan kan schuiven bij elke sessie, ongeacht wat voor personage hij speelt en of hij de personen met wie hij speelt kent. Het maakt Starfinder Society ideaal om te spelen op conventies of evenementen, maar thuis met je vrienden kan natuurlijk ook. Doordat je na 5 uur wegloopt met een afgerond verhaal, een experience point en (hopelijk) een leuke buit, is SFS snel en gemakkelijk om in te springen. En omdat de buit aan het einde van de sessie voor iedereen beschikbaar komt, zijn er geen eindeloze discussies aan de tafel nodig over wie die mooie rocket launcher krijgt.
Wil je meer weten over SFS en de regels? Download dan de Guide to Starfinder Society Organized Play.
Hoe te beginnen met Society?
Voordat je kunt beginnen met SFS, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het instappen wat gemakkelijker te maken, afhankelijk van wat je wilt doen: spelen of GMen.
Ik wil spelen
Super! Spelers maken de tafel en met goede en enthousiaste spelers heeft iedereen het naar zijn zin. In hoeverre je jezelf voorbereidt voor je eerste Society-sessie moet je natuurlijk zelf weten, maar hieronder vind je een aantal stappen waarmee je jezelf kunt klaarstomen voor SFS.
Stap 1: Maak een account
Alle sessies die je speelt, worden online geregistreerd. Het is erg handig als je al een account hebt voordat je met je eerste sessie begint. Ga naar de website van Paizo en maak een account aan.
Stap 2: Maak je personage
Voordat je kunt spelen, heb je een personage nodig. Dit is waarschijnlijk de meest tijdrovende stap voordat je kunt spelen. Je kunt je personage maken zoals jij dat wilt: uitgeschreven op papier, geprint of met programma's als Hero Lab of PCGen. De precieze regels over hoe je je personage maakt, vind je in hoofdstuk 2 van de Guide to Starfinder Society Organized Play.
Heb je nog geen ervaring met Pathfinder? Dan kun je het beste een personage maken met de mogelijkheden uit de Starfinder Core Rulebook. Je mag ook andere Starfinder boeken gebruiken om je personage te maken, maar niet alle opties uit deze boeken zijn toegestaan in Starfinder Society. Wil je iets uit een ander boek dan de Core Rulebook gebruiken? Check dan eerst bij de Additional resources of de class, race, feat, etc toegestaan is.
Stap 3: Voer je personage in
Het laatste dat je moet doen voordat je daadwerkelijk kunt spelen, is je personage invoeren op de website van Paizo. Als je bent ingelogd kun je onder je account 1 of meerdere personages toevoegen. Elk personage dat je invoert, krijgt een eigen nummer dat bestaat uit jouw Pathfinder Society ID en het nummer van dat personage. Zorg ervoor dat je dit nummer bij de hand hebt als je speelt. Een gamemaster heeft dit nummer nodig om de gegevens van de sessie te rapporteren. Je kunt zo veel of zo weinig informatie over je personage toevoegen als je wilt, maar zorg er in ieder geval voor dat de naam van je personage klopt en dat de juiste factie gekozen is. Zo kunnen gamemasters zien of ze het juiste nummer hebben als ze een sessie rapporteren.
Stap 4: Vind een sessie
Nu je alles geregeld hebt om te spelen is het tijd om een Starfinder Society-sessie te vinden. Op deze website, Warhorn en in de Google groups worden regelmatig sessies gepost waar spelers voor gezocht worden. Schrijf je in bij een sessie die je leuk lijkt en spelen maar!
Ik wil GMen
Wil je meteen het diepe gedeelte van Society induiken en gamemasteren? Bedankt! We kunnen altijd meer GMs gebruiken.
Stap 1, 2, 3 en 4
De eerste 4 stappen zijn voor een GM hetzelfde als voor een speler. Je krijgt namelijk als je een sessie leidt dezelfde beloning als je spelers. Daarom moet je, voordat je kunt GMen, ook een personage op de Paizo-website geregistreerd hebben aan wie je de sessie kunt toekennen.
Stap 5: De voorbereiding
Voordat je daadwerkelijk je eerste sessie leidt, is het aan te raden om op zijn minst het hoofdstuk "GM Basics" van de Guide to Starfinder Society Organized Play goed door te lezen. Daarnaast geven GM 101 en GM 201 goede tips voor het leiden van een spel. Als je eenmaal een sessie hebt gevonden, begint voor een GM het echte werk. Je leest je scenario door, zoekt informatie op, print dingen uit voor je spelers en bereidt jezelf zoveel (of zo weinig) voor als je wilt. Voor grotere evenementen met meerdere tafels wordt meestal door een Venture-Captain toepasselijke scenario's gekozen, voor een klein, zelfgemaakt evenement of home game is het aan de gamemaster en de spelers samen om een scenario te kiezen.
Stap 6: De administratie
Zorg ervoor dat je genoeg Chronicle Sheets bij hebt voor jezelf en al je spelers. Deze sheets vind je aan het eind van elk Starfinder Society scenario en geef je aan het eind van de sessie aan je spelers om te bewijzen dat ze het scenario hebben gespeeld. Deze sheets maken een belangrijk onderdeel uit van de administratie die een gamemaster moet bijhouden na het spel.
Vul samen met je spelers de sheets in (dit wordt uitgelegd in het hoofdstuk "GM Basics" van de Guide to Starfinder Society Organized Play) en rapporteer de uitkomst van het scenario. Voor een zelfgemaakt evenement voer je de uitkomst zelf in op de website van Paizo. Bij een groter evenement zal een Venture-Captain er meestal voor zorgen dat de gegevens van een sessie geregistreerd worden.
Huisregels
Als je voor het eerst aan een tafel aanschuift, kan het lijken alsof er een hoop onuitgesproken regels en omgangsvormen zijn. Laat je niet gek maken. Ongeacht met wie je aan tafel zit, iedereen heeft het zelfde doel: plezier hebben. Toch hebben Starfinder, Starfinder Society en eigenlijk elke andere (roleplaying) game een aantal huisregels: zaken die van je verwacht worden of die door de deelnemers erg op prijs worden gesteld.
- Wees op tijd: Niemand houdt ervan om nodeloos te wachten en in sommige gevallen kan het zelfs problematisch zijn, bijvoorbeeld als een sessie geen ruimte heeft voor uitloop.
- Wees niet bang om te vragen: Als je iets niet begrijpt of niet goed weet wat je moet doen, zijn er altijd wel mensen aan tafel die je willen helpen.
- Eten en drinken: Het wordt meestal op prijs gesteld als je drinken en snacks meeneemt. Zo hoeft de organisator van de sessie niet overal voor op te draaien als het spel bij hem of haar thuis gespeeld wordt en op een evenement voorkomt het een hoop heen en weer lopen naar de bar. Er zijn echter wel evenementen en winkels waar het niet toegestaan is om je eigen eten of drinken mee te nemen. (Hint: neem iets extra lekkers mee voor je gamemaster. Een stuk chocola of een koek kan wonderen doen voor je kansen om het scenario te overleven)
- Laat de plek waar je speelt netjes achter, of dat nu bij iemand thuis is of op een evenement.
- Praat niet door je GM heen: Gamemasters zijn je belangrijkste bron van informatie over het scenario. Laat je GM dus altijd rustig uitpraten, ook als deze niet met jou, maar met 1 van je medespelers bezig is. Even snel iets overleggen met je buurman of –vrouw mag natuurlijk, maar zorg dat de rest van de spelers er geen last van heeft.
- Wees sociaal: Zorg ervoor dat je medespelers minstens net zoveel plezier hebben als jijzelf. Schiet dus geen ideeën hardhandig af en ga andere spelers niet afkraken, betuttelen of irriteren.
En de allerbelangrijkste regel:
- De GM/Venture-Captain heeft altijd gelijk: Het is onvermijdelijk dat er discussies aan tafel ontstaan over regels, mogelijkheden en onvoorziene situaties. Aan tafel heeft een GM altijd het laatste woord, ongeacht wat de regels van Pathfinder zeggen. Een GM zal altijd proberen om de regels zo veel mogelijk te volgen, maar soms is het onmogelijk of kost het te veel tijd om alles na te zoeken. Als een GM tijdens de sessie zo'n ruling maakt om het spel op gang e houden, accepteer dat dan en probeer er desnoods na de sessie samen achter te komen wat de regels precies zijn. Mocht je ergens samen echt niet uitkomen, dan kun je altijd een Venture-Officer om raad vragen